blog 7

14. dec, 2015

 

 

Elk mens leeft vanuit zijn eigen inzichten.

 

Er bestaat m.i. geen goed of fout. Soms doe je de dingen alleen niet zo handig. Maar ik ben er van overtuigd dat elk mens de dingen doet zoals hij/zij het beste lijkt.

 

Alleen JIJ kunt beoordelen wat het beste is voor jezelf. Hier komt een stukje zelfvertrouwen om de hoek kijken. Wat voor jou goed voelt, blijkt voor een ander juist vaak averechts te werken.

 

Ik denk dat geen enkel mens zich wil laten leiden door een ander, tenzij je op de een of andere manier afhankelijk bent van die ander.

 

Waarom wordt iemand afhankelijk van een ander? Dat komt volgens mij doordat iemand te weinig eigenwaarde heeft en het dan heel gemakkelijk is om beslissingen over te laten aan een ander.

 

Ik heb dit zelf ondervonden. Ik was vroeger overal bang voor. Door mijn angst heb ik mezelf door anderen laten leiden, wat op een gegeven moment lijden werd. Mensen leden met mij mee, namen mij dingen uit handen, omdat ik het zelf niet meer kon/deed. Mensen werden overbezorgd. Ik werd totaal afhankelijk, maar juist hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik mezelf niet kon/mocht zijn. Totdat ik mezelf bewust werd dat alleen ik iets aan deze situatie kon veranderen.

 

Ik ben mezelf 16 jaar geleden uit deze greep van afhankelijkheid los gaan werken. Het gevolg was dat ik steeds meer eigenwaarde kreeg. Ik heb af en toe nog wel last van sombere buien, maar ik heb wel de regie in eigen handen en als ik hulp nodig heb, dan vraag ik er ook om.

 

Als je meer eigenwaarde krijgt, betekent dat ook dat je steeds meer voor jezelf kunt gaan zorgen! M.a.w. minder afhankelijk wordt.

 

Dit zorgt bij sommige mensen voor het gevoel dat het niet goed met je gaat, omdat je steeds meer dingen in eigen hand neemt. Dit kan ik me goed voorstellen. Het is ook eng om los te laten, als je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren als je aan het verleden denkt.

 

Ook zullen er mensen zijn die zich opzij geschoven voelen, omdat hun hulp niet meer nodig is. Ook dit kan ik me voorstellen, want het is toch fijn om anderen te helpen? Je bent er immers ook altijd voor die ander geweest.

 

En toch is het o zo belangrijk om los te laten en dit betekent niet dat je geen contact meer met elkaar zal hebben! Integendeel, het contact zal m.i. alleen maar beter worden als je vertrouwen hebt in elkaar en elkander laat zijn wie hij/zij is.