Blog 5

4. dec, 2015

Beste minister president,                                          1 december 2015

Lieve Mark,

 

Ik hoorde u pas op de televisie zeggen: “We zijn in oorlog met IS” 

U zegt nogal wat. Ik zou het fijn vinden wanneer u mijn betoog, welke achter deze brief zit, wilt lezen. 

Ik heb totaal geen verstand van politiek, maar één van de voorwaarden waar een leider volgens mij aan moet voldoen is veiligheid scheppen. De plicht van een ouder is om zo goed mogelijk voor een kind te zorgen, in een veilige omgeving. Een burgemeester doet dit met zijn gemeente en u als leider van Nederland zou dit met zijn volk moeten doen. 

Als ouder zou u het, neem ik aan, niet tolereren wanneer uw kind u een schop tegen uw benen geeft, omdat hij/zij boos is. Wat doet u in zo’n geval? Geeft u hem een schop terug, of spreekt u hem/haar aan op zijn/haar gedrag? 

U snapt misschien waar ik naar toe wil, maar ik zal het toch nog even uitleggen. Geweld tegen geweld kan nooit de oplossing zijn! Ga leven vanuit Liefde! Spreek het volk aan op zijn verantwoordelijkheid! Ga het gesprek aan. Probeer door middel van het gesprek erachter te komen wat de beweegredenen zijn van de mensen die geweld gebruiken. Blijf praten! Laat een ieder in zijn waarde! Maak duidelijk dat ieder mens recht heeft op een gelukkig leven en dat dit niet door moord en doodslag wordt bewerkstelligd. Alleen door Liefde te verspreiden kan een oorlog worden overwonnen! 

Wanneer mensen vanuit liefde gaan samenwerken, zal er stukje bij beetje meer vrede komen. Blijf mensen positief benaderen, wat ze ook gedaan hebben. Elk mens snakt naar liefde. Eigenlijk willen we  allemaal ‘gezien’ worden, gewoon als mens. We willen ertoe doen! Ik ben ervan overtuigd dat dat kan. Door mensen in hun waarde te laten, door mensen te bemoedigen, ze te steunen en ze niet te laten vallen, wanneer ze iets gedaan hebben wat helemaal niet kan. Vang ze op als het nodig is en behandel ze met respect, dan zullen ze u ook met respect behandelen. Laat de mensen bewust worden van zichzelf.   

Lieve Mark, stel u voor dat u het hoofd bent van een heel grote familie. Zou u uw kinderen dan in de kou op straat laten slapen? Ik stel voor om deze kinderen die ‘ontsporen’,  toegang te geven tot ‘open huizen’ Hier kunnen ze dan worden opgevangen door mensen die hen echt willen helpen, een luisterend oor bieden….. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar waar het om gaat is dit: 

Laten we allen met elkaar gaan samenwerken, de ene persoon helpt de ander, zonder daar ook maar iets tegenover te stellen.  Laten we al het geld afschaffen, zodat we daar geen ruzie meer over kunnen maken, laten we alle wapens vernietigen, zodat er geen oorlog meer zal zijn. 

Als ik minister was, zou ik een land scheppen waar mensen met elkaar samenwerken vanuit liefde.  Want Liefde is de kracht van samenwerking!

 

Met warme, liefdevolle groet,

 

Yvon Schouten