blog 6

21. dec, 2015

We horen de laatste tijd alleen maar dat er te veel vluchtelingen naar Europa/Nederland komen.

Ik vraag me af, wat is te veel, waarom te veel? Zijn we bang dat er op één plek zoveel mensen terecht komen, dat de wereld uit elkaar spat of scheef komt te liggen? Ik denk niet dat dat gaat gebeuren, u wel?

Nee, ons mensen zijn bang! Bang voor veranderingen, bang voor wat we ‘in huis’ halen, bang om dingen op te ‘moeten’ geven en bang om uit onze eigen veilige haven te komen. Maar wat denk u dat het voor al die mensen is, die uit een oorlogssituatie zijn gevlucht en op zoek zijn naar juist die veilige haven?

Waarvoor al die negativiteit tegenover deze mensen? Wat kunnen deze mensen er aan doen dat ze verdreven worden uit hun eigen land?  Laten we met z’n allen een beetje vriendelijker zijn voor elkaar. Positiviteit wekt positiviteit op.

Laten we eens met z’n allen gaan ‘omdenken’. Laten we eens bedenken wat voor een kansen er gecreëerd worden, wanneer mensen ‘verenigd’ worden. We zouden van elkaar kunnen leren. Laten we doen alsof al die mensen op vakantie zijn en gewoon een slaapplaats nodig hebben. Bent u nooit in een land op vakantie geweest waar u gastvrij ontvangen werd? Op vakantie om o.a. cultuur te snuiven, willen we bijna allemaal. Hoe mooi zou het zijn als al deze culturen samenkomen en we allen in vrijheid mogen leven!

Mijn idee voor het opvangen van al deze mensen die een slaapplaats nodig hebben (en dan heb ik het niet eens alleen maar over de vluchtelingen, maar over ieder mens) is om elk mens/gezin dat een bed over heeft dit zou kunnen laten zien door een bepaald symbool voor hun raam neer te zetten. Je zou dan in overleg kunnen beslissen voor hoe lang deze persoon of personen kunnen blijven. Zo kunnen de mensen die er behoefte aan hebben doorstromen, totdat ze misschien uiteindelijk een eigen huis hebben. De mensen zullen zich welkom voelen, net zoals u, wanneer u in een ver land op vakantie bent.

Dit zou ook een uitkomst zijn voor alle eenzame mensen die nog een kamertje over hebben. De politiek zou hier dan wel achter moeten staan en niet alle mensen (met een klein inkomen) korten als ze een medemens in huis halen. Nee, het in huis halen van die mensen zou juist gestimuleerd moeten worden!

Wat zou het mooi zijn als er een open maatschappij ontstaat, waarbij mensen elkaar weer kunnen vertrouwen. Wat zou het mooi zijn als we de deuren open kunnen laten staan, zodat mensen bij elkaar naar binnen kunnen lopen en als je niet gestoord wil worden, zet dan gewoon een bordje bij de deur. Wat zou het mooi zijn om in een maatschappij te leven waarbij we ons open stellen voor een ander, zodat onze wereld verrijkt zal worden door nieuwe inzichten en ideeën.

Geinspireerd door Patricia n.a.v. de huiskamergroep ´In Balans´en Marco Borsato middels het nummer ‘mooi’